TAJUK : KEGUNAAN MIKROORGANISMA

 TAJUK : KEGUNAAN MIKROORGANISMA 

Kebaikan mikroorganisma

1. Pembuatan makanan

    i. Bakteria dan fungi untuk membuat tempe, yogurt, keju dan yis roti.

2. Pembuatan ubat-ubatan

    i. fungi- penisilin antibiotik melawan bakteria berbahaya.

   ii. bakteria dan virus - pembuatan vaksin.

3. Penghasilan baja organik 

4. Perawatan sisa kumbuhan ( tinja manusia )


Keburukkan mikroorganisma 

1. Merosakkan makanan - Fungi tumbuh pada roti dan buahan.

2. Mereputkan gigi- asid terhasil dari gula dan sisa makanan.

3. Keracunan makanan - bakteria salmonella

4. Merosakkan tumbuhan- fungi tompok putih pada daun.

5. Penyakit berjangkit- selsema, hiv, kurap dan campak.

TEKAN LINK DIBAWAH

LATIHAN PENGUKUHAN



Comments

Popular posts from this blog

tahun 4 cara tumbuhan membiak