KEBAIKAN DAN KEBURUKKAN MIKROORGANISMA

 1. Mikoorganisma boleh menberi kesan baik dan kesan buruk.

Kebaikan/kegunaan mikroorganisma

1. Pembuatan makanan : roti, keju dan tempe

2. Penghasilan ubatan : penisilin(bakteria) dan vaksin (virus)

3. penghasilan baja organik : najis haiwan diurai untuk dijadikan baja tumbuhan.

4. Perawatan sisa kumbuhan : Bakteria digunakan untuk mengurai najis/tinja manusia menjadi sisa organik.

Keburukkan mikroorganisma 

1. Menyebabkan makanan menjadi rosak dan basi ( nasi dan buahan )

2. Mereputkan gigi : bakteria dalam mulut menghasilkan asid.

3. Menyebabkan keracunan makanan.

4. Merosakkan tanaman : daun berkulat.

5. Penyakit berjangkit : deman, selsema, aids, influenza, kurap dan campak. 



Comments

Popular posts from this blog

tahun 4 cara tumbuhan membiak